BELAJAR ASAS KOMPUTER, INTERNET, KDB DAN DASHBOARD KOMUNITI

NAMA  : QISTINA BINTI SHUKRI
UMUR  : 12 TAHUN
AHLI  : 5 JULAI 2019

 

Latar belakang

Qistina binti Shukri merupakan seorang pelajar sekolah rendah yang bersekolah di Sk Abang Kadir Gedong. Beliau merupakan seorang murid yang rajin. Beliau sering berkunjung ke PEDi Kampung Gedong untuk belajar asas komputer kerana minat yang mendalam untuk mempelajari ICT dan menggunakan perkhidmatan yang disediakan di sini seperti melayari internet, fotokopi, printing dan sebagainya. 

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Sebelum melibatkan diri dengan PEDi Kampung Gedong, beliau tidak tahu cara menggunakan komputer kerana kurangnya pendedahan dan pengetahuan ICT. Beliau masih belum mahir menggunakan papan kekunci dan menggunakan simbol yang ada di dalam komputer untuk menaip. Beliau juga kurang pengetahuan dalam membezakan kebaikan dan keburukan penggunaan internet.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Setelah pergi ke PEDi Kampung Gedong, beliau dapat mempelajari computer dan asas-asas computer. Beliau juga mempelajari pengenalan web, dashboard komuniti, dan banyak lagi. Beliau juga mempelajari cara membuat origami menggunakan youtube. Beliau mempelajari Microsoft Office Word, Excel, Publisher dan juga Power Point. Beliau juga mempelajari permainan pendidikan seperti Jigsaw Puzzle Online, Kuiz Matematik, Kuiz Islamik Interaktif dan Kahoot. 

 

QIS


 

NAMA  : SALMIAH BINTI KAMALUDIN
UMUR  : 39 TAHUN
AHLI  : 24 FEBRUARI 2019

 

Latar belakang

Puan Salmiah telah menceburi diri dalam bidang ini sejak tahun 2004. Pernah mengikuti pertandingan anjuran PEDi sebanyak 2 kali dan menjadi Johan dalam Pertandingan Gubahan Kreatif. Menjadikan PEDi sebagai pusat untuk beliau belajar menggunakan media social. Menggunakan Youtube sebagai sumber pembelajaran. Menggunakan kaedah Online banking  dan cash untuk pembayaran. 

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Beliau sebelum mengenali PEDi Kampung Gedong, beliau kurang berkemahiran dalam penggunaan komputer. Beliau juga hanya mengetahui asas Microsoft Office sahaja. Beliau masih belum tahu perkhidmatan yang disediakan di PEDi Kampung Gedong. Beliau juga mengalami kesukaran untuk mempromosi produk beliau, dan lain-lain yang berkaitan dengan kerja beliau. Pendapatan beliau juga sekitar RM400 sebulan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Selepas menyertai kelas ICT di PEDi Gedong, Puan Salmiah semakin mahir menggunakan komputer dan pendapatan beliau juga semakin bertambah. Beliau juga dapat mempromosi produk beliau secara atas talian. Beliau juga dapat menggunakan perkhidmatan printing, fotokopi dan melayari internet di PEDi Kampung Gedong. Beliau juga dapat mengikuti kelas ICT secara percuma di sini. Kini, pendapatan beliau semakin bertambah sekitar RM1000 sebulan. 

 

536145 

KLIK VIDEO DI SINI 


 

USAHAWAN MENJUAL PELBAGAI BARANGAN RUNCIT

NAMA  : ABU BAKAR BIN UDIN
UMUR  : 64 TAHUN
AHLI  : 2019

 

Latar belakang

Encik Abu Bakar bin Udin yang berumur 64 tahun merupakan seorang pesara guru dan juga seorang Ketua Kampung Tengah Lama Gedong. Beliau seorang yang sangat aktif dan peramah orangnya. Di samping itu, beliau memiliki perniagaan kedai runcit bersama isteri beliau. Beliau sudah lama menjalankan perniagaan runcit di Kampung Tengah Lama Gedong. Beliau mempunyai banyak kenalan dan kebanyakan pelanggan beliau penduduk di sekitar kawasan Kampung Gedong.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum menjadi ahli Pusat Internet Kampung Gedong, Encik Abu Bakar bin Udin hanya mengetahui asas komputer sahaja. Beliau kurang berkemahiran dalam menggunakan laman web seperti Facebook dan (dashboard komuniti), serta medium perniagaan lain. Beliau juga hanya menjual barangan di kedai runcit beliau sahaja tanpa mempromosi ke media social seperti whatsapp. Pendapatan beliau juga sekitar RM500-RM800 sebulan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas menyertai kelas ICT di Pusat Internet, beliau menjadi semakin mahir menggunakan komputer dan pendapatan beliau juga semakin bertambah. Beliau sudah pandai menggunakan medium perniagaan lain seperti group whatsapp. Kini, pendapatan beliau sekitar RM800-RM1200 sebulan. Perniagaan beliau semakin maju. Beliau juga sudah mahir menguasai Microsoft Office dan juga menggunakan dashboard komuniti.

 

12


 

 

NAMA  : NURUL NABIHA BINTI SULIMAN
UMUR  : 24 TAHUN
AHLI  : 23 DISEMBER 2018

 

Latar belakang

Nurul Nabiha binti Suliman merupakan seorang usahawan baru yang menceburi diri dalam bidang pembuatan kek dan roti. Beliau telah menceburi diri dalam bidang tersebut pada tahun 2021. Beliau memulakan perniagaan secara kecil-kecilan di rumah dan mempunyai pengalaman dalam bidang pembuatan kek dan roti kerana sering mengikuti kursus membuat kek dan roti tidak kira secara atas talian mahupun secara bersemuka. Oleh kerana minat, beliau sentiasa mencuba sesuatu yang baru dengan mendeko kek secara kreativiti beliau sendiri dan mencipta resepi baru untuk roti serta brownies yang beliau jual.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Beliau sebelum mengenali Pusat Internet, beliau kurang mahir menggunakan komputer dan mengetahui cara yang sesuai untuk mempromosikan produk beliau. Beliau hanya menjual menggunakan whatsapp sahaja. Setelah berkunjung ke PIK Gedong, beliau menjadi semakin mahir dan mempromosikan produk secara atas talian menggunakan facebook dan yezza. Pendapatan beliau juga hanya sekitar RM500 - RM700 sebulan. Jadi, beliau mengambil inisiatif untuk mempelajari ICT secara PERCUMA di PIK Kampung Gedong. Di sini, beliau mempelajari cara meningkatkan hasil jualan, mempelajari resepi baru di internet, mempelajari cara mengurus kewangan perniagaan dan sebagainya..

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Berkat kerajinan beliau mengikuti kelas ICT yang dianjurkan oleh PIK Kampung Gedong, pendapatan beliau kini semakin bertambah. Bukan setakat itu, pendapatan beliau juga semakin bertambah sekitar RM800 – RM1000 sebulan. Beliau juga sudah mempunyai banyak kenalan dari luar kawasan Gedong yang menempah kek, brownies dan roti beliau. Setiap hari, sentiasa ada order yang masuk, sehingga beliau tak menang tangan untuk menyiapkan tempahan berikut. Berkat sokongan keluarga dan pengetahuan yang ditimba di PIK Gedong menaikkan semangat beliau untuk teru mengorak langkah menjadi usahawan muda yang berjaya.

 

154457670 774816193446950 7894192256994583766 n

GAMBAR DI SINI


 

 

USAHAWAN KONTRAKTOR INDUSTRI BINAAN

NAMA  : MASRI BIN JAHAMARI
UMUR  : 62 TAHUN
AHLI  : 2021

 

Latar belakang

Encik Masri bin Jahamari merupakan seorang ketua kampung Lalang Mayak Gedong. Beliau merupakan seorang kontraktor dalam industry pembinaan. Selain itu, beliau telah menubuhkan syarikat beliau sejak tahun 2014 lagi dan diberikan nama Mazdah Enterprise. Beliau telah banyak mengikuti kursus seperti kursus integrity kontraktor industry pembinaan, kursus asas keselamatan dan banyak lagi.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau sebelum mengenali Pusat Internet Kampung Gedong, beliau kurang berkemahiran dalam penggunaan komputer. Beliau juga hanya mengetahui asas Microsoft Office sahaja. Beliau masih belum tahu perkhidmatan yang disediakan di PIK Kampung Gedong. Beliau juga mengalami kesukaran dalam membuat kertas kerja beliau, dan lain-lain yang berkaitan dengan kerja beliau. Pendapatan beliau juga sekitar RM1000-1200 sebulan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas menyertai kelas ICT di Pusat Internet, Encik Masri bin Jahamari semakin mahir menggunakan komputer dan pendapatan beliau juga semakin bertambah. Beliau juga dapat membuat kertas kerja dengan lebih teratur dan kemas. Beliau juga dapat menggunakan perkhidmatan printing, fotokopi dan melayari internet di PIK Kampung Gedong. Beliau juga dapat mengikuti kelas ICT secara percuma di sini. Kini, pendapatan beliau sekitar RM1200-RM1500 sebulan. 

 

11